مسجدهای معروف استانبول

مسجدهای معروف استانبول

استانبول
مسجدهای معروف استانبول، بزرگترین شهر در کشور ترکیه که یکی از اصلی‌ترین مقاصد توریستی در بین گردشگران به شمار می‌رود. این شهر تلفیق بسیار هنرمندانه ای از جاذبه های تاریخی و تفریحی را در کنار هم دارد که همین سبب جذب تعداد زیادی مسافر سالانه می شود. یکی از نمادهای شهر استانبول پایتخت حکومت عثمانی ها مساجدی است که در این شهر وجود دارد، ده ها مسجد معروف در استانبول وجود دارد که هر کدام از آن کولباری از تاریخ و ظرافت های معماران خود را به نمایش گذاشته اند.

مساجد استانبول از اماکن دیدنی مهم و زیبای ترکیه محسوب می‌شوند، در واقع استانبول به داشتن مساجد و معماری عثمانی در دنیا مشهور است. استانبول تا سال 1453 پایتخت امپراطوری عثمانی بوده و جالب است بدانید که پیش از آن هم در دوره کنستانتینوپل به همراه روم به عنوان پایتخت یونان انتخاب شده بود. استانبول تنها شهر دنیاست که بین دو قاره، آسیا و اروپا، قرار گرفته است.

با روی کار آمدن حکومت عثمانی و برگزیده شدن استانبول به عنوان پایتخت ترکیه، مساجد زیادی از اواسط قرن 15 در این کشور ساخته شد و هم‌اکنون نیز با گذشت قرن‌ها در استانبول بیش از 3000 مسجد وجود دارد. قسمت جالب ماجرا اینجاست که بسیاری از مسجدهای معروف استانبول در گذشته کلیسا بوده‌اند. مساجد معروف ترکیه در استانبول به قدری در دنیا شهرت دارند که خیلی از علاقه‌مندان معماری اسلامی‌ عثمانی، فقط به قصد بازدید از این اماکن در تور استانبول شرکت می‌کنند.

در ادامه به معرفی مسجدهای معروف استانبول خواهیم پرداخت:

مسجد ایاصوفیه استانبول

شاید اولین مسجدی که هر کس با شنیدن نام ترکیه به ذهنش می‌رسد، مسجد ایا صوفیه باشد، زیرا این مسجد به واقع یکی از معروفترین مساجد استانبول محسوب می‌شود و در واقع جزو مهمترین جاهای دیدنی استانبول هم هست.

مسجد ایاصوفیه به گنبد بزرگ خود مشهور است و تاریخ استانبول در آن نهفته است. ایاصوفیه در سال 360 به عنوان کلیسای بزرگ ساخته شد و در طی سالها دستخوش تغییراتی شد تا در تاریخ 1453 به دستور سلطان عثمانی به مسجد تبدیل و تا تاریخ 1931 مسجد باقی ماند. در سال 1931 به دلیل معماری غنی و تاریخی و تاریخ نهفته در بنا، ایاصوفیه به موزه تبدیل شد.

مسجد یا کلیسا؟

جالب است بدانید که ایاصوفیه تقریبا به مدت هزار سال بزرگترین کلیسای جهان بود.این کلیسا که در ابتدا به عنوان کلیسای ایلخانی یونانی ساخته شد، بزرگترین کلیسای جامع آن زمان بود. این تا زمانی بود که پایتخت امپراتوری بیزانس توسط عثمانی‌ها تسخیر شد. سپس استانبول به بزرگترین شهر امپراتوری عثمانی مسلمان تبدیل شد. در نتیجه، کلیسای جامع به یکی از مساجد برجسته استانبول با چهار مناره تبدیل شد تا آیین امپراتوری را منعکس کند. این اولین ساختمان مذهبی بود که حاوی عناصر بیزانسی بود.

با وجود اینکه ایاصوفیه دیگر به عنوان یک مسجد محسوب نمی‌شود اما قبل از اینکه به موزه تبدیل شود، یک مسجد بوده است، بنابراین شما هنوز هم می‌توانید تمام بخش‌های مسجد و همچنین بسیاری از آثار هنری و اسلامی داخل آن را ببینید. با این وجود، موزه ایاصوفیه یکی از معروف‌ترین جاذبه‌های جهان است و جای تعجب نیست که این سنگ بنای معماری هشتمین عجایب جهان در نظر گرفته شود. به دلیل این ارزش تاریخی، به راحتی می‌توانید لمس فرهنگ‌های مختلف را در این مسجد شگفت انگیز ببینید. باید در نظر داشته باشید که با حکمی که در 22 جولای 2020 معرفی شد، ایاصوفیه دوباره از وضعیت موزه به مسجد تبدیل شد. اگرچه هنوز به روی گردشگران باز است، اما برای بازدید از ایاصوفیه باید لباس مساجد را رعایت کنید

مسجد سلطان احمد (مسجد آبی استانبول)

مسجد سلطان احمد که نه تنها مشهورترین مسجد در استانبول بلکه در کل کشور است، هنوز هم هر ماه هزاران بازدید کننده از سراسر جهان را به خود جذب می‌کند.

مسجد آبی یا مسجد سلطان احمد از معروفترین مساجد استانبول و حتی ترکیه به شمار می‌رود که با داشتن 5 گنبد اصلی، 6 مناره، 8 گنبد فرعی یا ثانویه به عنوان آخرین مسجد بزرگ کلاسیک جهان شناخته می‌شود که ترکیبی از معماری بیزانس و اسلامی نیز در آن وجود دارد.

مسجدی زیبا از قرن 17 ام که درست روبروی مسجد ایاصوفیه قرار دارد و به دلیل کاشی‌کاری‌ها و سرامیک‌های زیبای آبی رنگ در دیوارهای داخلی مسجد به نام مسجد آبی مشهور است. مسجد سلطان احمد یا همان مسجد آبی از مساجد دیگر استانبول متمایز است و این تفاوت در تعداد مناره‌های آن است، درحالیکه دیگر مساجد ترکیه تنها دارای 4 الی 2 مناره هستند مسجد آبی دارای 6 مناره است و بعد از مسجد الحرام اولین مسجدی است که دارای ۶ مناره می‌باشد.. ساخت مسجد آبی از سال 1609 شروع شد و تا سال 1616 در دوره پادشاهی سلطان احمد به طول انجامید و آخرین مسجد ساخته شده در دوره عثمانی است.

مسجد سلطان احمد یا همان مسجد آبی به دلیل واقع شدن در کنار تنگه بسفر چشم انداز بسیار زیبایی دارد.

مسجد رستم پاشا

مسجدی دیگر که از دوره عثمانی‌ها در شهر استانبول باقی مانده، مسجد رستم پاشا است. این مسجد که به دستور صدراعظم وقت امپراتوری عثمانیان توسط معمار معروفی به نام سینان در این شهر ساخته شد. مسجد رستم پاشا در سال ۱۵۶۳ تکمیل اما شخص رستم پاشا دو سال قبل از تکمیل این مسجد از دنیا رفته بود.

معماری مسجد رستم پاشا بسیار بی‌نظیر است و به دلیل موقعیت قرارگیری آن در یکی از بازارهای شلوغ شهر استانبول، مساحت کمتری به نسبت مسجد ایاصوفیه و مسجد آبی که از معروف‌ترین‌های استانبول هستند نیز برخوردار می باشد.

مسجد رستم پاشا استانبول در بین سال‌های 1561 الی 1563 ساخته شده و نمونه‌ای مهم و شناخته شده از سرامیک کاری ایزنیک در استانبول است. در واقع سرامیک کاری ایزنیک امضای معماری و تزئین عثمانی می‌باشد و بازگوی سیاست، تاریخ و داستان‌های دوره سلاطین عثمانی است. در اینجا از تعداد زیادی کاشی ازنیک استفاده می‌شود، به طوری که در هیچ مسجدی به اندازه مسجد رستم پاشا از این کاشی‌ها استفاده نمی‌شود. این کاشی‌ها بیش از 80 طرح مختلف برای بخش‌های مختلف داخلی دارند. مسجد رستم پاشا به نام رستم پاشا فرد سیاستمدار و وزیر دولت سلطان سلیمان است که ثروت خود را وقف ساخت ساختمان، مساجد و مراکز خیریه کرد.
ویژگی اصلی آن که آن را از دیگر مساجد قدیمی استانبول متمایز می‌کند این است که بالای سطح خیابان و بالای مجموعه‌ای از مغازه‌ها ساخته شده است. این مغازه‌ها از نظر فیزیکی و مالی از مسجد حمایت می‌کردند.

مسجد جدید استانبول (با قدمت ۳۵۰ سال)

برخلاف نامی که این مسجد معروف استانبول دارد، اصلاً جدید نیست و حتی یکی از قدیمی‌ترین مساجد استانبول است. ساخت‌وساز این مسجد در سال 1597 به دستور صفیه سلطان، همسر سلطان مراد سوم و مادربزرگ احمد سلطان یکم آغاز شد و به دلایل متعددی تا 1665 طول کشید. مسجد جدید علاوه بر داشتن کتابخانه‌ای که بعدها توسط سلطان احمد سوم به آن اضافه شد، محل دفن بیش از 5 امپراطور عثمانی است. مسجد جدید مختصر شده نام «مسجد جدید والد سلطان» است. جدا از تاریخ دور و دراز، عظمت بنای مسجد بسیار خیره‌کننده است.

مسجد دیگری در شهر استانبول وجود که تضاد جالبی بین نام آن قدمتش وجود دارد، مسجد جدید قدمتی برابر با ۳۵۰ سال دارد که توسط اسم والد سلطان عثمانی ساخته شده است. این مسجد جز یکی از جاذبه‌های بخش تاریخی استانبول است که در کنار بازار ادویه در گلدن هورن در بخش جنوبی پل گالاتا ساخته شده است،

مسجد جدید استانبول دارای ۶۶ گنبد و دو مناره مرتفع است که چشم انداز فوق العاده ای را در افق این شهر به وجود آورده است. با توجه به این که مساجد نقش بسزایی در صنعت گردشگری استانبول دارا می باشند، همواره جمعیت زیادی از مسافران را خواهید دید که در حال غذا دادن به کبوترهای اطراف مسجد جدید هستند برای خرید دانه هم نگران نباشید دست فروش های اطراف مسجد همیشه هستند تا به علاقمندان دانه بفروشند.

مسجد شاهزاده محمد

مسجد شاهزاده محمد یکی دیگر از مسجدهای معروف استانبول است و دارای یک باغ بزرگ و دو مناره ظریف و زیبا می‌باشد که سبب جلوه بخشیدن ویژه‌ای به این مسجد در شهر استانبول شده اند.

سلطان سلیمان اول مسجد شاهزاده را به یاد پسرش محمد که در سال ۱۵۴۳ فوت کرده بود ساخت و ساختمان مسحد در بین مقبره‌ها، مدرسه و عمارت‌های این محدوده قرار گرفته است.

فضای شبستان مسجد مساحتی بالغ بر 1444 متر دارد که در چهارگوشه‌اش گنبدهای کوچکی قرار دارند؛ در مرکزیت این گنبد‌ها یک گنبد بزرگ قرار دارد که 19 متر قطر و 53 متر ارتفاع دارد. وسعت و بزرگی فضای سه بعدی بنا هیچ‌گاه مانعی برای دقت معمار سنان در به کار بردن جزئیات و تزئینات مسجد نشد. بلکه او تمام نبوغ خود را به کار گرفت تا در جای‌جای این مسجد قرینگی و هنر خطاطی وجود داشته باشد.

داستان ساخت مسجد شاهزاده در استانبول از این قرار بوده که دستور ساخت آن توسط فردی به نام سلطان سلیمان اول، حاکم وقت حکومت عثمانی به یاد فرزندش محمد داده شد؛ در واقع پدر شاهزاده زمانی دستور به ساخت این مسجد را داد که فرزندش در سن ٢٢ سالگی و در سال ١۵۴٣ میلادی، در گذشت.

سلطان سلیمان اول نیز به معمار سینان که یکی از معروف‌ترین معماران وقت قلمرو عثمانی که بیشتر ساختمان‌های معروفی که امروزه در ترکیه و علی الخصوص استانبول می بینید از طراحی‌ها و ساخته‌های او هستند را به حضور احضار کرد و دستور ساخت این مسجد به یاد پسرش به او داد. البته این مسجد از اولین ساخته‌های او محسوب می‌گردد.

مسجد چاملیجا

اگر به دنبال یک مسجد بزرگ در استانبول می‌گردید و قدمت تاریخی این جاذبه برای شما مهم نیست، حتما از مسجد چاملیجا دیدن کنید؛ زیرا برخلاف بسیاری از مسجدهای معروف استانبول، این مسجد قدمت تاریخی زیادی ندارد و در قرن حاضر ساخته شده است. برای ساخت این بنای عظیم یا بهتر است بگوییم بنای بسیار عظیم، بیش از 110 میلیون دلار هزینه شد. اما هزینه هنگفت و بزرگی ساختمان، تنها دلیل محبوبیت این مسجد استانبول ترکیه نیست.

مسجد چاملیجا 6 مناره بلند و 70 گنبد در اندازه‌های مختلف دارد و یک اجتماع 60 هزار نفری می‌توانند در آن عبادت کنند. اگر چه این مسجد جدید است، اما از سنت‌های معماری مساجد استانبول پیروی کرده و پایه معماری سلجوقی و عثمانی استوار است. مساحت کل این مسجد حدود 15 هزار متر مربع است که یک‌سوم آن فضای روباز و مابقی‌اش سرپوشیده است.

مسجد سلیمانیه استانبول (سلطان سلیمان)

مسجد سلیمانیه دومین مسجد بزرگ استانبول و یکی از مسجدهای معروف‌ استانبول و اماکن دیدنی این شهر است. مسجد سلیمانیه، این شاهکار معماری تاریخی در قرن 16 ام توسط معمار معروف و توانمند عثمانی، معمار سنان ساخته شد. مسجد سلیمانیه به نام بزرگ‌ترین و مهم‌ترین پادشاه عثمانی، پادشاه سلیمان نام گذاری شد و مسجدی زیبا از مناره‌های بلند با معماری عثمانی و گنبدی بزرگ با معماری بیزانس کلیسای ایاصوفیا بنا شده است.

مسجد سلیمانیه مسجدی بزرگ با 4 مناره است و مقبره سلطان سلیمان، خرم همسر ایشان و معمار سنان هر سه در این مسجد قرار دارند.
دارای یک حیاط بسیار بزرگ در ورودی با یک آبنما در مرکز آن است. هنگام قدم زدن به سمت ورودی این حیاط، نمای بیرونی شگفت‌انگیزی را مشاهده می‌کنید که با سنگ مرمر، گرانیت و پورفیری ساخته شده است.

هنگامی که وارد آن می‌شوید، مانند هر مسجد امپراتوری دیگری شگفت زده خواهید شد. گنبد اصلی، تزئینات روی دیوارها، طرح کروی، کتیبه‌های مذهبی و چلچراغ بزرگ کم‌آویز همه آنها مسجد را باشکوه و جذاب می‌کنند.

مسجد اورتاکوی

زمانی که صحبت از معماری عثمانی می‌شود، منظورمان شاهکارهایی چون مسجد اورتاکوی است که در قرن 19 میلادی ساخته شد. مسجد اورتاکوی در منطقه بشیکتاش، از بهترین محله های استانبول و در نزدیکی تنگه بسفر واقع شده است که به ویژه‌ در شب‌ها زیبایی خاصی به استانبول می‌دهد. این مسجد معروف ترکیه هم به شکل مربعی ساخته شده است اما از نظر مساحت قابل مقایسه با مساجدی که تا این‌جای کار معرفی کردیم نیست و کوچک‌تر است.

گردشگران می توانند در حین قایق سواری در تنگه بسفر منظره‌ی زیبایی از مسجد اورتاکوی را بر روی آب تماشا کنند. مسجد اورتاکوی، بنایی است که فرهنگ شرق و غرب استانبول را به رخ می‌کشد.

معمار مسجد اوتاکوی در استانبول فردی به نام نیکوقوس بوده وی سبکی که برای ساخت این مسجد در نظر گرفته نئوباروک بوده است. در طول تاریخ مسجد اورتاکوی بارها مورد بازسازی قرار گرفت و آخرین بازسازی که در این مسجد صورت گرفت سال ۲۰۱۴ بود.

نمای بیرونی مسجد اورتاکوی در استانبول از جنس سنگ مرمر استفاده شده است و با کمی دقت به آن متوجه خواهید شد که برجسته کاری ها و نقش و نگارهای زیادی را شامل می شود. ساختمان مسجد اورتاکوی در استانبول به دو بخش تقسیم می شود و بر روی بخش اصلی آن گنبدی زیبا به چشم می خورد.

اگر قصد سفر به استانبول و دیگر تورهای ترکیه را دارید با کارشناسان عتیق‌گشت تماس حاصل فرمایید و از مشاوره رایگان تلفنی ما بهره‌مند شوید.

Latest Article

انتخاب زمینه های نمایش داده شده.
  • تصویر
  • SKU
  • امتیاز
  • قیمت
  • موجود
  • دسترسی
  • افزودن به سبد خرید
  • توضیح
  • محتوا
  • وزن
  • ابعاد
  • اطلاعات اضافی
برای پنهان کردن نوار مقایسه، بیرون را کلیک کنید
مقایسه